Coaching is verhelderend

 

zonnestralen in het park met bank kader

Coachen is luisteren, reflecteren, vragen stellen, begeleiden en open staan voor alle vormen van denken en zijn. Coachen is scherp zijn, het zien van kleine, vaak non-verbale hints die verborgen zitten in iemands doen en laten.

En dan…? Heeft of geeft de coach de antwoorden?

Nee, directe antwoorden heb ik niet, er zijn geen standaard oplossingen voor emotionele problemen. Maar technieken om de antwoorden te helpen vinden, zijn er wel. En die beheers ik.

Daarmee zorg ik voor het verkrijgen van inzichten, in nu en toen. Daarmee kan ik kijken naar mogelijkheden en beperkingen. Daarmee coach ik om los maken wat vastgelopen is. En dan…? Dan ziet iemand zelf de antwoorden. En daarmee komt het plezier terug. Plezier in onszelf, in werk, in leven.

Inzicht en bewustwording

Wij zijn veelal grootgebracht met een besef van kansen grijpen, werken om te leven, leven om te werken. Van jongs af aan leven we met sociale druk; presteren, groeien, het nastreven van welvaart en van geluk. Maar de aandacht voor de emotionele druk die dat met zich mee brengt is beperkt. Hoe leer je kansen inschatten, hoe leer je realistisch zijn naar je eigen mogelijkheden zonder dat het oordeel van je omgeving leidend is. Hoe leer je je grenzen kennen en stellen en je capaciteiten inzetten op het juiste niveau.

Hoe leer je echt omgaan met mooie ups of ingrijpende downs. Precies, dat zit niet in het lespakket op school of in de sturing van een manager.

Dus ineens loop je vast, soms door aanwijsbare gebeurtenissen, soms overvalt het je. Dan verlies je het plezier in wat je doet. Lijden de prestatie op het werk er onder. Je twijfelt, zoekt en voelt je machteloos. Je bent het even kwijt.

PLEZIER TERUG WERK